Η θεωρία λέει πως η φασολιά δεν αγαπάει το κρύο. Ίσως αυτή η αντίφαση είναι πίσω από την απίστευτη γεύση των φασολιών του Νευροκοπίου, που είναι διάσημο για τις θερμοκρασίες του. Δύο από τις ποικιλίες που παράγουμε εδώ, οι Γίγαντες Ελέφαντες και τα Μεσόσπερμα, προστατεύονται με τη σφραγίδα ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ιδιαίτερο παραδοσιακό τρόπο και τις συνθήκες καλλιέργειας.
Από το μικροκλίμα και το έδαφος, μέχρι τον καιρό και την αγάπη των ανθρώπων για τους καρπούς που παράγουν, όλα οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερτροφή, ιδανική για κάθε ισορροπημένη διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Τα Φασόλια Νευροκοπίου είναι πλούσια σε πρωτεϊνες, σε σίδηρο και ασβέστιο, σε μαγνήσιο και γεμάτα αντιοηειδωτικά!
Η “τελετουργία” ξεκινάει εδώ κάθε άνοιξη με την σπορά και ολοκληρώνεται περίπου 2 μήνες μετά με τη συγκομιδή. Οι κατάλευκοι καρποί ξεραίνονται και είναι έτοιμοι να τους απολαύσετε. Το πώς εξαρτάται από το τι τύπος είστε: οι κλασικοί θα προτιμήσουν τη φασολάδα, τον πουρέ ή τα πλακί. Οι πιο …προχωρημένοι θα συνοδεύσουν τυριά και αλλαντικά, αλλά και ψάρι ή κάθε τύπο κρέατος. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζουν οι σαλάτες, από τις πιο παραδοσιακές, μέχρι τις πιο ευφάνταστες με αβοκάντο, εσπεριδοειδή και ρόδι.
Όμως, μην ξεχνάτε: το να δοκιμάσετε τα Φασόλια Νευροκοπίου εδώ στον τόπο τους, είναι σίγουρα ένας επιπλέον λόγος για να έρθετε στο Νευροκόπι!